Gymnázium Hladnov a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ostrava, příspěvková organizace

ES | EN | CS

facebookyoutube

Konference - Digitální učební materiály

Výzkumný ústav pedagogický v Praze a Dům zahraničních služeb MŠMT organizovali na VÚT Brno dne 7.2.2008 celostátní konferenci pod názvem "Digitální učební materiály v pedagogické praxi aneb Pomáháme si růst". Během konference byl představen evropský projekt Calibrate (na jehož výzkumné části participovala i naše škola) Silvií Pýchovou (DZS), evropská komunita LeMill (Hans Poldoja z Estonsaka a Tarmo Toikkanen - University of Art Design Helsinki, Finsko) a nově se tvořící portál Digitální učební materiály, tzv. DUM, Ondřej Neumajer a Petr Sokol z VÚP.

V úvodu konference byli všichni přítomní seznámeni se soutěží LeMill (Soutěžní mlýn) o nejlepší výukovou lekci. Odpoledne se paralelně konaly tři workshopy (Calibrate, LeMill, DUM). V aule probíhal workshop "Zkušenosti učitelů s projektem Calibrate", kde měly výstupy i pedagogové z naší školy: Mgr. Dagmar Kocichová své téma zaměřila na výukovou lekci Středový a obvodový úhel, metodicky popsala hodinu s využitím interaktivního výukového objektu, Mgr. Martin Vonášek se zabýval problematikou využití plakátů ve výuce dějepisu, téma "Propagandistické letáky v USA během první světové války a jejich vliv - War Time " obohatil o zajímavé metody aplikované ve výuce a Mgr. Petra Janasová zaujala svým výstupem tematicky zaměřeným na trpný rod ve výuce jazyka anglického s názvem "Zločin a trpný rod".

V závěru konference byli vyhlášeny výsledky soutěže LeMill:

1. místo Gymnázium Hladnov, Slezská Ostrava 

2. místo ZŠ Lupáčova, Praha

3. místo Gymnázium, Cheb
 

Konference - Nová role učitele

17. ledna 2008 se konal odborný seminář ředitelů Fakultních a spolupracujících škol a organizací a to pod názvem "Nová role učitele - pregraduální příprava učitelů a pedagogických pracovníků".

V průběhu setkání jsme byli seznámeni s nově chystaným projektem i novou strukturou a organizací Centar pregraduálních praxí.

Více informací v nabídce - Partneři našich webových stránek.

Konference - Kulatý stůl ICeMSK

Konference "Kulatý stůl ICeMSK", pořádaná KVIC Nový Jičín, bude zaměřena na diskuzi k nejaktuálnějšímu dění v oblasti ICT ve školách od infrastruktury, konektivity, výukových zdrojů až po podporu učitelů neinformatiků, informatiků a koordinátorů.

Místo: Hotel Petr Bezruč, Malenovice

Datum: 23. - 24.11.2007

Ve své prezentaci Interaktivní výukové zdroje pro ZŠ a SŠ seznámí Mgr. Dagmar Kocichová přítomné s dostupným softwarem i zdroji na Internetu pro výuku s využitím ICT.

Konference - ACTIVconference 2007

Již podruhé se v Brně konala celostátní konference pro zájemce o interaktivní výuku, letos pod názvem ACTIVconference 2007.

Program byl bohatý a zajímavý. Jednak se představila firma Promethean s novými možnostmi softwaru ACTIVstudio 3 (Peter Lambert, Anglie), Interaktivní cvičení na bázi ACTIVstudio (B. Vošický, Terasoft), ACTIVprimary 3 (Emma Leacy - Jones, Anglie).

Souběžně s hlavním programem probíhaly semináře seznamující posluchače s moderními metodami výuky s využitím zdrojů na Internetu. Za Gymnázium Hladnov vystoupila Mgr. Dagmar Kocichová s příspěvkem Výuka matematiky ve "žhavé současnosti". Seznámila posluchače s možnostmi výuky matematiky s využitím ICT, českými i zahraničními portály obsahující zdroje pro interaktivní výuku a nově vzniklým evropským portálem Calibrate.

Během konference představovaly své výukové objekty vytvořené v software ACTIVstudio školy, které se dostaly do finále v soutěži o interaktivní tabuli. Mezi čtyři nejlepší školy se dostalo i naše gymnázium. Mgr. Iva Skybová prezentovala metodicky velmi dobře propracované tři výukové objekty: Variace, Permutace a Kombinace obsahující nejen videosekvence, ale i flashové aplikace.

Od vítězství nás dělilo zhruba deset hlasů. Interaktivní tabuli jsme nevyhráli, ale vítězové jsme. Urazili jsme další krok vpřed. Za druhé místo jsme získali poukaz na bezplatný kurz pro práci s interaktivní tabulí v hodnotě 4800 Kč.

Více na http://www.activboard.cz/.

Konference - EVVO

Název konfernce: Enviromentální vzdělávání, výchova a osvěta v Moravskoslezském kraji


Termín: 15. a 16.10.2007

Místo: Hotel Atom, Ostrava

Pořadatel: VITA - občanské sdružení

Účast za školu: koordinátorka EVVO - PaeDr. Hana Ptašková

Program: 

1. den

  • dotační programy na EVVO pro rok 2008
  • další vzdělávání koordinátorů EVVO
  • klimatická změna z pohledu 21. století

2. den  

  • kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji
  • využití školních zahrad
  • výukový program o tom, jak média a reklama ovlivňují náš životní styl

Přínos akce: 

  • nové informace,
  • kontakty,
  • tištěné propagační materiály,
  • nabídky výukových programů pro EVVO,
  • výměna zkušeností s koordinátory z jiných škol.

Kontakt

Gymnázium Hladnov a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ostrava, příspěvková organizace
Hladnovská 1332/35
710 00 Slezská Ostrava

Telefon: 596 241 073
E-mail:
Web: hladnov.cz
Č.ú.: 14639761/0100
IČ: 00 842 753
ID datové schránky: v2wyu8n