Gymnázium Hladnov a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ostrava, příspěvková organizace

ES | EN | CS

facebookyoutube

Studenti 4. S v Itálii (projekt ABC for Future, 2nd Mobility Meeting, Paderno-Milano)

V týdnu od 7. 4. do 14. 4. 2019 se skupina osmi žáků ze 4. S vydala v rámci projektu A Bridging Calendar for the Future do italského Paderna (část Milána). A nebyli sami. Ze severu přiletěla skupinka švédských Vikingů, z jihozápadu zase Španělé.

Všichni byli ubytováni v rodinách našich italských partnerů. Od pondělí do pátku jsme absolvovali bohatý program: ať už ve škole, v Milánu nebo v blízké Monze. Tématem italské mobility bylo Umění, mozek a emoce, takže jsme na sebe nechávali působit veledíla minulosti - Leonardovu Poslední večeři páně a Navigli (kanály), Duomo (katedrály v Milánu i Monze), Baziliku sv. Ambrože; ale i současnosti - vertikální lesy, moderní designové instalace (Salone del Mobile). Po pilné práci jsme byli vždy odměněni skvělými jídlem.

Mgr. Kateřina Břusková Komendová

 

Výměnný pobyt Ostrava - Oropesa

V červnu se uskuteční výměnný pobyt našich žáků ze 4.S se studenty z partnerské školy ve španělské Oropese.

Ve dnech 9. - 17. června pojedou naši žáci do Španělska a od 20. do 27. června budou své španělské kamarády na oplátku hostit v našem krásném městě. Připraven je pro ně bohatý pracovně-kulturní program.

Mgr. Petra Psíková

 

Hladnov opět objevuje Španělsko

I letos jsme uspořádali poznávací zájezd do Španělska, letošním cílem bylo Katalánsko. Padesát žáků z 3.S a druhých ročníků se vydalo v pátek 22. září v dopoledních hodinách na dlouhou cestu směrem na jih. Hned v sobotu odpoledne jsme ochutnali Středozemní moře v turistickém centru Calella, abychom si po 25 hodinách odpočinuli.

Ale hned v neděli jsme obdivovali římské památky v Tarragoně a v úterý jsme se kochali uličkami a místy, kde se točila Hra o trůny v Geroně. Chtěli jsme se dozvědět také něco více o olivovém oleji a víně, proto jsme jeli do lisovny Empordalia, kde jsme si na chvíli “zahráli” na degustátory extra panenského olivového oleje. Poté nás čekal umělecký zážitek v Dalího muzeu v jeho rodném městě Figueres. Poslední dva dny jsme strávili v Barceloně - zastavili jsme se na stadionu FC Barcelona Camp Nou, v modernistické čtvrti, v chrámu Sagrada Familia, v parku Parc Güell, na nezapomenutelném trhu La Boquería, v turisticky atraktivní ulici La Rambla, v gotické čtvrti a na závěr u zpívající fontány Fuente Mágica. Vrátili jsme se plni krásných dojmů, gastronomických zážitků a nových zkušeností se španělštinou.

Mgr. Monika Kuchnová

 

Malé ohlédnutí za exkurzí do Andalusie

Po roční pauze a dlouhých přípravách jsme konečně 12.9.2014 vyjeli na jazykově poznávací exkurzi do Andalusie. Věděli jsme, že cesta, která nás čeká, bude dlouhá, nicméně vidina první zastávky v Barceloně byla lákavá. Společně jsme si prohlédli snad nejznámější památku tohoto města – chrám Sagrada Familia, prošli jsme se gotickou čtvrtí a volný čas strávili na „Ramble“.

Po další noci v autobuse nás čekal zasloužený odpočinek na pláži a v hotelu v Torremolinos. Nabrali jsme síly a vyjeli do správního centra Andalusie, do Sevilly. Se zatajeným dechem jsme prošli Real Alcázar vyzdobený v arabském stylu a navštívili jeho krásné zahrady. Poté jsme viděli rovněž největší gotickou katedrálu v Evropě se známou zvonicí Giralda (někteří si ji vyběhli i dvakrát).

Následující den byl spíše pro sportovce a turisty. Dostat se pěšky téměř až na vrchol gibraltarské skály byl pro některé takřka nadlidský výkon. Po cestě jsme obdivovali opičky, které se sice na první pohled zdají milé, ale umí být i dost drzé a hlavně agresivní. Mezi nezmapovanými lesními stezkami jsme nakonec dokázali najít i cestu k Herkulovým sloupům a zahlédnout „zelené pahorky africké“.

To, co nás čekalo v Granadě, zažije jen málokdo. Na letecké základně letecké jednotky Patrulla Aspa pro nás dokonce uspořádali i soukromé akrobatické představení v helikoptérách. Samozřejmě jsme nafotili spoustu snímků, pořídili videa, a abychom na tuto návštěvu opravdu nezapomněli, piloti nám věnovali velkou zarámovanou fotografii, která bude mít ve škole své čestné místo. Bohužel jsme se nemohli zdržet příliš dlouho, protože na nás čekala Alhambra, jedna z nejnavštěvovanějších španělských památek UNESCO. Byla úchvatná!

Na poslední den v Andalusii jsme si naplánovali hned dvě města, a to Córdobu a Málagu. Říká se, že v Córdobě téměř nikdy neprší. Možná to tak je, ale naše zkušenost je jiná: během pěti minut vydatného deště jsme totiž promokli doslova na kost. Mokří jsme pak absolvovali prohlídku mešity - katedrály. Když tudy člověk prochází, má trochu zvláštní pocit, protože skutečně neví, zda je v muslimské mešitě či v křesťanské katedrále.

V Málaze jsme se rozloučili s „arabským světem“ na Pyrenejském poloostrově. A abychom si ještě před odjezdem užili slunce a pláže, skočili jsme téměř všichni do moře, tentokrát už v letovisku Lloret de Mar na Costa Brava.

Kromě poznávání památek, gastronomie a obyvatel Andalusie jsme po celou dobu – samozřejmě ve španělštině – prezentovali své vědomosti o navštěvovaných místech a vedli časté konverzace s recepčními, číšníky a prodavači.

Všichni jsme se vrátili domů nejen plni zážitků, ale i nových vědomostí.

 

Kontakt

Gymnázium Hladnov a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ostrava, příspěvková organizace
Hladnovská 1332/35
710 00 Slezská Ostrava

Telefon: 596 241 073
E-mail:
Web: hladnov.cz
Č.ú.: 14639761/0100
IČ: 00 842 753
ID datové schránky: v2wyu8n