Gymnázium Hladnov a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ostrava, příspěvková organizace

ES | EN | CS

facebookyoutube

mezinarodni_zkousky_dele

MEZINÁRODNÍ ZKOUŠKY DELE

 

Gymnázium Hladnov a Jazyková škola je od roku 2014 zkušebním centrem Institutu Cervantes. V květnu a listopadu zde mohou zájemci vykonat mezinárodní zkoušku ze španělského jazyka DELE – B1, B2, C1. Škola zároveň pořádá přípravné kurzy ke zkoušce DELE – B2.

 

 

zajimavosti

ESMUN 2019

Stejně jako v předchozích letech i v letošním školním roce se naši studenti zúčastnili konference ESMUN, což je zkratka pro španělskou sekci celosvětové studentské konference, jejímž cílem je simulovat jednání Organizace spojených národů.

Setkání se uskutečnilo v Žilině a naši školu úspěšně reprezentovali studenti 5. S: Kristýna Remencová, Lucka Kubíková, Dan Reeves a Viktor Jelonek.

Tématem již osmého ročníku byla harmonizace rodinného a pracovního života. Téma, které patří k prioritám mnoha států, zároveň téma, které oslovuje mladé lidi celého světa. Každý z delegátů zastupoval přidělenou zemi; v našem případě to byly Španělsko, Rusko, Nový Zéland a Kanada. Země velmi vzdálené a také odlišné v oblasti sociální politiky. Jak se otázka rodinného a pracovního života odráží v právních dokumentech, jaký daná země zaujímá postoj k problematice a jaké má cíle, to vše museli studenti zjistit a nastudovat ještě před příjezdem na konferenci.

Poté je čekala diskuse s mladými lidmi z ostatních zemí, která studenty nejen motivovala k přemýšlení o současném dění, ale také vedla k upevnění a rozvoji jejich jazykových kompetencí. Museli vyjádřit svůj názor, obhájit si ho a prosadit. Na závěr konference se všichni delegáti shodli na společné resoluci tak, jak tomu bývá na reálných zasedáních OSN.

A že studenti naši školu vzorně reprezentovali i po formální stránce, můžete vidět na následujících fotografiích.

PaedDr. Ivana Freitagová

 

 

Přijetí u pana velvyslance

V pátek 14. června uspořádal španělský velvyslanec, pan Ángel Llosada, recepci pro učitele a nejlepší studenty bilingvních škol.

Naši školu reprezentovaly vítězky celostátních kol soutěží, a to Terka Janíková ze 4. S, která v soutěži Gran Canaria zvítězila se stolní poznávací hrou a odnesla si poukaz na jazykový pobyt na tomto krásném ostrově. Další byly Markéta Videnková z 2. S, která obsadila 2. místo v soutěži Matematika ve fotografii (kategorie A), a Anička Hořáková, vítězka kategorie B. Diplom a cenu obdržela také nepřítomná Markéta Rychlá z 5. S, a to za 3. místo v soutěži Fotomontáž, téma Španělská literatura.
Na recepci byli pozváni také naši tři bývalí studenti: Petra Sajdoková, která vystudovala mezinárodní vztahy na Masarykově univerzitě v Brně a praxi vykonávala na velvyslanectví České republiky v Madridu, Nataša Chmelová, absolventka studia španělského jazyka a literatury na Univerzitě v Granadě, a Vašek Týn, současný student fakulty architektury ČVUT v Praze.
Kromě slavnostních projevů a předání cen mohli všichni přítomní ocenit také španělské speciality, které se na zahradě rezidence pana velvyslance podávaly.

PaedDr. Ivana Freitagová

 

Naše studentka je nejlepší herečka v republice!

Když proběhlo u nás na Hladnově školní kolo recitační soutěže, fascinovaně jsme si vychutnávali monolog Elišky Weberové z 3.S, která se vžila do role Modelky XXL, což je komediální monodrama napsané Vendulou Borůvkovou.

Modelka XXL je intimní zpovědí velmi suverénní dívky, jež se jednak chce stát slavnou a populární, na druhou stranu řeší své ženské proporce. Elišku jsme obratem poslali do soutěže Kandrdásek, kterou pořádá SVČ Korunka. S tímto monodramatem Eliška nakonec postupovala výš a výš, až nakonec vyhrála národní kolo v Brandýse nad Labem. Elišce gratulujeme a děkujeme za fantastický zážitek!

Mgr. Veronika Hurtová, Ph.D.

 

Den španělské gastronomie na Hladnově

 

Vzájemné stínování českých a španělských učitelů

Od 7. do 13. října nás navštívili španělští vyučující María José Carrillo, učitelka anglického jazyka, a Javier Brotons, učitel dějepisu, a to v rámci projektu Erasmus+ K1. Seznámili se s chodem školy a se stylem české výuky, srovnali obsah učiva jednotlivých škol a poznali také organizační a řídící záležitosti školy. 

Do partnerské školy v Elche vyrazily Petra Černá a Iva Skybová, aby v následujících 14 dnech poznaly španělský styl výuky a zárověň jej mohly srovnat s tím českým. Výsledkem tohoto setkání je navázaná spolupráce a příprava mezinárodních projektů. 

Mgr. Iva Skybová

 

BESEDA SE ŠPANĚLSKÝMI PILOTY

I letos jsme v rámci Dnů NATO měli možnost uvítat na naší škole španělské piloty, stíhače nadzvukového letounu Eurofighter Typhoon. Přednáška a následná beseda byly nejen velmi zajímavé a poutavé z hlediska tématu, ale pro mnohé se staly také praktickou hodinou španělského jazyka.

Bezprostřednost a charisma pilotů rozpoutaly živou besedu o letadlech, životě pilotů, jejich vzdělání a každodenním životě. Výklad doplnila videonahrávka španělských leteckých sil a praktická ukázka výzbroje pilotů.

PaedDr. Ivana Freitagová

 

Mexiko očima našeho absolventa

Studovat španělštinu se studenti rozhodnou z mnoha důvodů. Jedni chtějí poslouchat španělské písničky, jiní cestovat po Španělsku, někteří uvažují o studiu v této krásné zemi. Ale studijní pobyt v Mexiku plánuje málokdo.

Přesto v poslední době potkáváme naše bývalé absolventy, kteří využili možnosti studovat v Mexiku, a to v rámci svého vysokoškolského studia. Jde vesměs o studenty bilingvního studia, kteří nastoupili na vysokou školu s již výbornou znalostí španělštiny a rozhodli se odjet do Latinské Ameriky, nejen aby si prohloubili své jazykové znalosti, ale také rozšířili znalosti oboru, který studují a kterému se chtějí v budoucnu věnovat.

Ondra Šimša, který maturoval na našem gymnáziu v roce 2011, začal studovat architekturu na ČVUT v Praze. Během studia se rozhodoval, do které země odjet, aby studijní pobyt byl přínosný a zároveň zajímavý. A volba padla na Mexiko. A že to stálo za to, nám Ondra přijel popovídat se svojí mexickou přítelkyní, která pro změnu byla zase poprvé v České republice. Pyramidy, gastronomie, příroda, svátky, každodenní život, ale také systém vysokoškolského studia a mnohá další témata zaplnila dvouhodinovou besedu se studenty bilingvního studia. Bylo co poslouchat a bylo se na co ptát.

Dnes již hotový architekt nám také zanechal některé ze svých mexických kreseb, které si již zanedlouho budete moci prohlédnout v prostorách našeho gymnázia.

Ondro, děkujeme a těšíme se na další setkání.

PaedDr. Ivana Freitagová

 

Po česko-španělských stopách

Na závěr kalendářního roku 2017 se vydala naše třída s paní profesorkou Freitagovou na historicko-kulturní výlet do Prahy. Naším cílem bylo navštívit místa, kde se střetávaly španělské a české dějiny v době renesance. 

Po příjezdu jsme zamířili na španělskou ambasádu, kde nás přijal pan konzul a kulturní atašé, pan José Miguel Lara de Toledo, který nám pověděl více o velvyslanectví a o práci diplomatů.
Poté jsme v Národní galerii navštívili výstavu o arcivévodovi Ferdinandu II. Habsburském, renesančním vladaři a mecenáši. Komentovaná prohlídka zahrnovala také interaktivní program, kdy jsme ve skupinkách zjišťovali informace a poté prezentovali, co se v době renesance jedlo, jak vypadala rytířská zbroj či jak se skládal slib věrnosti. Odpoledne nás čekala prohlídka Lobkowiczova paláce, tentokrát ve španělštině.
Prohlédli jsme si portréty jedné z nejvýznamnějších šlechtických rodin, která udržoval úzké styky se španělským renesančním dvorem a která v novodobé
historii musela několikrát opustit naši zemi. A protože Lobkowiczové byli vždy milovníky hudby, zhlédli jsme také některá Beethovenova díla v originále.
Nakonec jsme se vydali na Staroměstské náměstí, kde jsme si alespoň na chvíli vychutnali vánoční atmosféru Prahy. Poté jsme se přesunuli na hlavní nádraží, odkud jsme se po tomto náročném dni vydali domů.
Tímto bych chtěl paní profesorce Freitagové poděkovat za tento úžasný výlet, který jsme si, věřím, všichni užili. :)

Gabriel Podwika, 4.S

 

Mezinárodní kuchařka 2.D v projektu Etwinning

Na konci záři jsme se rozhodli vstoupit společně s Italy a Poláky do etwinningového projektu ve španělském jazyce s názvem La comida entre culturas. Cílem bylo nejen vytvořit závěrečné společné dílo v podobě elektronické kuchařky, ale také poznat se a seznámit se s gastronomií participujících zemí a jejich zvyky a návyky. Po několika menších aktivitách jsme se pustili do velké práce, kdy jsme natáčeli, tvořili prezentace, ale hlavně vařili.
Výsledky našeho projektu můžete vidět na těchto stránkách.
Přejeme Vám dobrou chuť, třeba se některými recepty inspirujete.

 

6. listopadu 2015 proběhl na našem gymnáziu Día de Muertos. Podívejte se: 1.S a 2.S!

souteze

Recitační soutěž ve španělském jazyce

V pondělí 22.10. se naši studenti zúčastnili již po několikáté recitační soutěže ve španělském jazyce v rámci kulturního španělského týdne Semana Ostraña pořádané Gymnáziem Olgy Havlové. Byl to již šestý ročník soutěže, kdy studenti z ostravských škol recitovali ve španělském jazyce.

Za Hladnov se zúčastnili 4 studenti v kategorii B (pro čtyřletá gymnázia) a 8 studentů v kategorii C (pro bilingvní studenty). Celkem recitovalo přes 40 účastníků. Odborná porota neměla rozhodování vůbec snadné, protože konkurence byla opravdu velká. Domů jsme si nakonec přivezli tři místa v kategorii C.

Výhercům gratulujeme!

Mgr. Monika Kuchnová

 

Další úspěch v recitaci

V městských kolech recitační soutěže reprezentoval naše gymnázium žák 2. S Jakub Krol. Svým výkonem zaujal porotu jak v obvodním kole, v němž zvítězil, tak v kole okresním, které se konalo před jarními prázdninami v Domě dětí a mládeže v Ostravě-Porubě.

Zde získal Jakub třetí místo a velkou pochvalu poroty za vynikající hlasový projev.

Mgr. Lucie Jemelková 

 

Olympiáda ve španělském jazyce

Pokud jste zvědavi, jak vypadají výherci školního kola olympiády ve španělském jazyku, prohlédněte si fotografii z předávání cen. Najdete na ni vítěze 2. kategorie: Adama Lipinu (1. místo), Katku Janíkovou (2. místo), Vanesu Mlynárovou (3. místo), všechny ze 4. D.

V 3. kategorii se nejlépe umístila Zofia Nawrat (3. S), 2. místo obsadila Kristýna Kolářová (3. S) a diplom za 3. místo si odnesla Markéta Rychlá ze 4. S.
A pokud jste na fotografii nenašli vítěze 1. kategorie, tak Vám mohu prozradit, že je to Daniel Rekšák ze 3. D.
Všem výhercům blahopřejeme a těm, kteří postoupili do krajského kola, držíme palce.

PaedDr. Ivana Freitagová

 

Vyhraj pobyt ve Valencii nebo na Kanárských ostrovech

Pokud jsi studentem bilingvního studia, rád píšeš, kreslíš nebo komponuješ, tak právě Tobě je určena soutěž o jazykový pobyt ve Valencii nebo na Kanárských ostrovech. Bližší informace získáš rozkliknutím následujících odkazů.

Literární soutěž

Gran Canaria

 

Recitační soutěž ve španělském jazyce

V pondělí 9. listopadu 2015 proběhla na Gymnáziu Olgy Havlové recitační soutěž ve španělském jazyce. Letošního, již třetího ročníku, se opět zúčastnili i naši studenti.
Soutěž proběhla v přátelské atmosféře, která pomohla všem recitátorům překonat značnou nervozitu. Tříčlenné porotě se předvedlo celkem 25 studentů ve dvou kategoriích. Hladnov reprezentovali v kategorii A Kristýna Remencová a Gabriel Podwika z 2.S a v kategorii B Kateřina Milotová a Petra Sikorová z 4.S. Kristýna a Petra si za své přesvědčivé výkony odnesly diplomy za 1. místo, Katka skončila druhá a všichni dohromady byli skvělí.

Gratulujeme!

 

20151110 095004   20151111 0951441

 

Olympiáda ve španělském jazyce

Porozumění španělské nahrávce, znalost reálií a samozřejmě konverzace s porotou – to byly hlavní disciplíny ústředního kola olympiády ve španělském jazyce, které se letos uskutečnilo 21. května v Cervantesově institutu v Praze. Poprvé se ho zúčastnili také studenti bilingvních česko-španělských gymnázií, kteří měli příležitost změřit své síly s ostatními vrstevníky, již mají nebo měli možnost ve španělštině komunikovat i mimo výuku. V této náročné disciplíně si zcela suverénně odnesla cenu za 2. místo naše studentka Kristina Kellnerová ze třídy 4.S.

Horké želízko jsme měli také v I. kategorii. Markéta Tomanová z 2.C po jasném vítězství v krajském kole postoupila do celostátního finále, kde obsadila krásné 7. místo.

Reprezentativní prostředí centra španělského jazyka, přítomnost velvyslanců Španělska a Peru, ředitele Cervantesova institutu a představitelů ministerstva školství umocnily slavnost okamžiku při předávání diplomů. Doufejme, že také příští ročník olympiády ve španělském jazyce bude pro naši školu alespoň tak úspěšný jako ten letošní.

21. května 2015

 

Středoškolská odborná činnost – obor historie

Téma Děti španělské občanské války, se kterým vstoupili do soutěže SOČ studenti 5. S Kateřina Miškářová a Matěj Mašík, již od počátku budilo jistý údiv. Práce pojednávající o španělských dějinách se dosud na půdě této soutěže neobjevila, stejně tak zpracované španělské zdroje (odborná literatura, fotografie, získané dokumenty) byly naší odborné veřejnosti představeny poprvé. Příběh Pedra Garcíi, jehož zpracování je vyvrcholením „badatelského“ úsilí studentů, bezesporu přispěl k atraktivitě tématu i jeho pojetí. Studenti bilingvního česko-španělského studia si v odborné oblasti vyzkoušeli, jak se pracuje s cizojazyčnými zdroji, s pamětníkem jiné národnosti a v neposlední řadě také jak téma prezentovat odborné porotě.

Dostalo se jim za to ocenění nejvyšší; v městském kole obsadili 1. místo a v krajském kole krásné 2. místo. Jejich práce byla doporučena do celostátního kola.

12. května 2015

 

20120106 170734                              20150521 155843

 

20150521 162612      20150521 164023

 

spanelsky_kulturni_tyden

Španělský kulturní týden 2019

Program naleznete ZDE

 

Španělský kulturní týden 2018

9. – 13. dubna

Španělský týden letos probíhal především ve znamení baletu, divadla a španělské gastronomie. 

Hned v pondělí se odehrála ostravská premiéra hry profesora Roja Cinco por cinco, která byla jako vždy netradiční. Profesionalita herců (studenti 3. S a 4. S), výborná hudba a neméně kvalitně sestavená scéna uchvátily publikum stejně jako v březnu na národním festivalu španělského divadla v Plzni.

V úterý pak studenti bilingvních tříd navštívili Národní divadlo moravskoslezské, jež uvedlo světově známý balet Don Quijote. Představení pak doprovodila páteční beseda se španělskými tanečníky, mezi kterými nechyběl Sergio Méndez Romero, hlavní hvězda baletu. A jak studenti vnímali představení? To
vyjádřili pomocí obrázků, které namalovali a které bude možno vidět na facebookových stránkách divadla.

Ve středu provoněla celou školu španělská paella, kterou již tradičně přede všemi připravil šéfkuchař Miguel Moraga. Ten také vyhodnotil soutěž o nejlepší gazpacho. První a druhé místo si odnesli žáci 1. C, třetí místo patřilo žákům 2. C. 

Ve čtvrtek uspořádali pro naše studenty besedu španělští vysokoškoláci, kteří nyní studují v rámci programu Erasmus na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Jak se studuje ve Španělsku, jak vnímají české školy studenti z jiných zemí, jaký je vztah mezi učiteli a žáky, to byla jen některé
z mnoha témat, která na besedě zazněla. 

Na závěr musíme zmínit i velmi milé představení, jež sehráli studenti 4. S pro mateřskou školku na Ostrčilově ulici. Pod vedením profesorky Carmen Yunty předvedli divadelní kousek Dobrodružství Dona Quijota, za které jim malí diváci pořádně zatleskali.

PaedDr. Ivana Freitagová

 

Španělský kulturní týden 2016

 spanelsky kulturni tyden

 

 Španělský kulturní týden 2015

Letošní španělský kulturní týden byl zcela mimořádný. Hostili jsme osobnosti ze světa literatury (beseda s Davidem Llorentem o jeho nové knize Te quiero porque me das de comer), flamenca (Petr Vít se svojí dcerou a flamenkové umění), gastronomie (Mitxel Moraga a to nejlepší ze španělské kuchyně), hudby (violloncelový koncert Dasiela Forcade), besedovali s naší bývalou studentkou Natašou Chmelovou, která v současné době ukončuje své studium španělské filologie v Granadě, a nezapomněli jsme ani na španělský film a španělské divadlo.

8. března 2015

 

DSC 0405  f

DSC 0355

DSC 0378

S2150001

 

 

Kontakt

Gymnázium Hladnov a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Ostrava, příspěvková organizace
Hladnovská 1332/35
710 00 Slezská Ostrava

Telefon: 596 241 073
E-mail:
Web: hladnov.cz
Č.ú.: 14639761/0100
IČ: 00 842 753
ID datové schránky: v2wyu8n